Ät vegetariskt i 20 dagar
Publicerad: 2019-12-03.
Senast uppdaterad: 2020-01-19
Utmaningen går ut på att äta vegetariskt i 20 dagar. Det innebär att du måste byta ut kött (fågel, fisk, skaldjur) till andra alternativ. Det finns olika varianter av vegetarisk kost. Vissa exkluderar både ägg och mejeriprodukter. I den här utmaningen så har ni möjlighet att styra det själv.
Det finns många fördelar för miljön genom att så många som möjligt går över till en mer vegetarisk kost. Produktion av kött kräver resurser så som djurföda och vatten, skövling av skog för betesmarker samt bidrar till utsläpp.
För att producera en bit kött så måste man först skövla skog för att ge plats för odlingar för sojabönor och majs. Två sorters föda som används till djurfoder. Det behövs även betesmarker för djuren samt en hel del vatten. Ett kilo kött kräver ca 15 000 liter vatten. Till skillnad från ett kilo potatis som går på 287 liter vatten. Djurens matsmältning producerar gasen metan som har 20-25 gånger större klimatpåverkan än koldioxid. Transport av foder, djur och kött släpper även ut mängder med koldioxid.
Enligt Jordbruksverket så står animalieproduktionen för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. (www.jordbruksverket.se)
Genom att byta till vegetariskt kost så reducerar du och till och med eliminerar många av stegen ovan. Målet med den här utmaningen är att man ska få upp ögonen för vegetariskt kost och på sikt minska på sin köttkonsumtion. Om man fortfarande vill fortsätta med kött efter utmaningen så blir det lättare att minska på köttet och istället köpa bra, lokalproducerat och ekologiskt kött.
Förutom att vara bättre för miljön så har en vegetarisk kost flera andra fördelar så som:
- Hälsosamt (mindre rött kött och fler näringsämnen)
- Billigare
- Inga djur far illa
- Nya spännande recept
Skriven av: Klimatutmaningar